Het schijnt heel zeldzaam te zijn en daarom is de Algarve er zo trots op! Orka´s die de wateren langs de Zuid-Portugese kust bezoeken!

Je verwacht het niet, om aan de Zuid-Europese kust een orka te zien. Eerder in veel kouder water. Maar een aantal gelukkigen hebben ze inmiddels, met gepaste afstand natuurlijk, mogen bewonderen. Voornamelijk in de vroege ochtend, tussen juni en september, voor de kust van onder andere Benagil, Alvor, Lagos en Sagres.

Het zijn vaak groepen van 4 á 7 orka’s tussen de 6 en 9 meter lang. Soms zelfs in gezelschap van dolfijnen, waar ze familie van zijn. Om met deze dieren te communiceren, kunnen ze hun eigen geluiden afstemmen op die van de andere soort – heel handig.

Ze worden per toeval gezien door vissers en een enkele toeristenboot die eigenlijk op zoek is naar dolfijnen. Zo is er sinds 2008, voor zover bekend, acht keer een troep (de correcte aanduiding) orka’s gespot. Zo bijzonder, dat er onmiddellijk foto´s en gegevens naar regionale en nationale media werd doorgegeven.

Eigenlijk is het zo gek nog niet… Volgens biologen brengt de orka (Orcinus orca), in het Engels ook wel Killer Whale genoemd, namelijk een groot gedeelte van de dag door met reizen langs de west- en zuidkust van Portugal. Het is een deel van hun gebruikelijke migratie route. Ze reizen via Gibraltar in Spanje naar de Middellandse zee op zoek naar, hun belangrijkste voedselbron, tonijn. Maar het is vrij zeldzaam ze daadwerkelijk te kunnen zien.

Ze zwemmen vrij dicht langs, soms maar 400 meter uit de kust, passeren oesterbanken en blijven daar wat hangen. Er zijn bijvoorbeeld twee jonge vrouwtjes heel dichtbij een boot gekomen, op ongeveer 4 meter afstand. Twee anderen uit dezelfde groep keken de kat uit de boom en bleven verder weg zodat hun geslacht niet te herkennen was.

Foto´s van dit soort ontmoetingen geven natuurlijk nooit de emotie weer die je voelt als je ze in het echt ziet. Dat is spectaculair! Ze zijn namelijk helemaal niet zo sociaal tegenover mensen als bijvoorbeeld de dolfijn. De kalfjes zijn meestal wat speelser en komen dichterbij de boot dan de volwassen orka.

Ondanks dat ze bovenaan de voedselketen van de zee staan, zijn ze vrij ongevaarlijk voor mensen. Tot op heden is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka. Het dieet van de orka is best gevarieerd. Het menu omvat onder andere vis, zeevogels, pijlinktvissen, schildpadden, zeehonden, haaien en kleinere walvissen. Als ze op een prooi jagen, missen ze nooit maar zien mensen dus niet als hun voedsel. Ze kunnen 6000 kilo (6 ton) wegen en 10 meter lang worden.

Natuurlijk dienen boten op wettelijke afstand te blijven en met gezond verstand te handelen.

Het blijft dus ontzettend moeilijk ze te spotten, maar de meeste kans heb je in de zomer!

Wilt u ook eens dolfijnen of orka’s spotten? Boek dan gauw een villa via Amarante Villas.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s